Femeia crestinã intre traditie si modernitate – despre sensibilitatea femeii-fragment dintr-un interviu cu Pr. Nicolae Tãnase apãrut in “Familia Ortodoxã” imagine Nicolae Grigorescu ” Portretul Mariei Nacu”


– Parinte, ce parere aveti, cum este femeia de astazi fata de femeia de pe vremuri? Ce s-a pierdut si ce s-a castigat prin modernitate?

– Femeia, asa cum era in trecut, ar fi fost bine si ramana si astazi. Vorbim, desigur, despre un anumit tip de femeie, nu in general. Aceasta femeie de pe vremuri avea o dexteritate a bunului simt, pe cand, in zilele noastre, destul de multe femei au pierdut-o. Odata cu aceasta dexteritate, au pierdut si relatia pe care o aveau pe de o parte cu familia, pe de alta parte cu semenii, si pe de alta parte cu Dumnezeu. Aceasta este pierderea, iar castigul este o iluminare a mintii — dar nu in sens duhovnicesc, ci o „iluminare a ratiunii” care o face sa piarda la capitolul sentiment. Femeia din vremurile trecute avea si inima, si minte, si vointa. Femeia de astazi are multa stiinta, iar sentimente, din pacate, dirijate sau inhibate.

– Cum ar putea sa-si recastige sensibilitatea?

– Sensibilitatea nu se pierde niciodata. Ea exista, genetic o purtam in noi, drept pentru care important este cum avem grija de aceasta sensibilitate, cum o educam incepand cu primii ani de viata. Vedeti, la ora actuala nu toate fetitele mai sunt crescute cum trebuie. […] Totul se intampla pentru ca Dumnezeu ne-a lasat normali, iar noi, daca incepem sa facem modificari, sigur ca toate acestea se intorc impotriva noastra. (integral in: Familia Ortodoxa nr. 3 (38)/2012)

This entry was posted in citate din autori favoriti/favourite quotes. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s