Traditii de Craciun in satul romanesc


colidatori

 

 

 

In ciclul obiceiurilor traditionale romanesti, ce contin o varietate de datini si manifestari cu o ampla desfasurare in viata satului, un loc deosebit il ocupa obiceiurile de iarna. Formele de manifestare sunt mostenite din cultura folclorica romaneasca si au fost transmise din cele mai vechi timpuri.

Modalitatile de sarbatorire sunt foarte numeroase, de o deosebita bogatie, implicand participarea intregii colectivitati, inclusive a copiilor.Grija maturilor a fost dintotdeauna sa-I faca pe copii sa cunoasca, sa-i initieze si sa-l determine sa participe la aceste sarbatori.
In zona Doljului exista colinde, urari cu plugul, plugusorul si buhaiul, “incurcarea” cailor, pazitul fantanilor sau pazitul apelor sau urari cu sorcova, semanatul, gogorita. Observatia care se impune prezentand obiceiurile specifice zonei este absenta in general a secventelor spectaculoase, pastrandu-se insa simboluri si semnificatii cu rezonante. Sarbatorile de iarna se desfasoara pe parcursul mai multor zile, de la 25 decembrie pana la 8 ianuarie…

View original post 1,298 more words

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s